Групата Kottarashky & The Rain Dogs ще свири на официалното откриване на

...
Групата Kottarashky & The Rain Dogs ще свири на официалното откриване на
Коментари Харесай

Kottarashky открива 28-ия София филм фест“

Групата Kottarashky & The Rain Dogs ще свири на формалното разкриване на 28-ия „ София филм фест “ в Зала 1 на НДК, на 13 март, оповестяват от „ Арт фест “.

В програмата на фестивала е включена премиерата на документалния филм на Цветан Драгнев – „ Балканска черна кутия “, който споделя историята на Никола Груев-Котарашки, някогашен проектант и музикант. Когато Чарли Жилет, музикален публицист от Би Би Си, чува за първи път музиката на Kottarashky, написа: „ Песните му звучат като приказки, разказвани от хора, които имат цялото време на света. Време да съзерцават, да се радват, да основават и мечтаят, и да бъдат вдъхновявани от детайлите и жизнеността на маргиналното битие “.

Дали в актуалния свят си коства да бъдеш актьор или това е просто загуба на време – за това разказва „ Балканска черна кутия “. Според екипа в България животът на музиканта може да бъде отъждествен на битие в непредсказуема „ балканска черна кутия “, където нищо не се развива съгласно упованията. Оператор е Делян Георгиев. 

Kottarashky е артистичният псевдоним на Никола Груев, роден на 4 септември 1979 година. Той е музикант и композитор, който сплотява истински записи с електронна музика, хип хоп, джаз и други музикални жанрове.

Kottarashky дефинира стила си като „ балкански психоделик “, само че критиците го считат за част от „ балканската темп вълна “.

През ноември 2009 година немският лейбъл Asphalt Tango Records издава дебютния албум на Kottarashky – Opa Hey, който е напълно цифров. Той получава отзвук в западните медии, задържа се пет месеца измежду най-търсените албуми и стига до трето място в европейската ранглиста World Music. За Opa Hey пишат The Guardian и Independent.

Идват и предложенията за концерти и фестивали, и Kottarashky стартира диалог със своите издатели, които се занимават с образуване на сходни събития. Той би трябвало да избира по какъв начин да презентира своята музика – като ди джей или онлайн. Във втория албум – Demoni (2012) се включва и изпълнителката Туи Мамаки от Нова Зеландия. Режисьор на видеото на парчето, дало името на албума, е Тео Ушев, с който Kottarashky работи в тандем, и като композитор на музиката към филмите му, измежду които и номинираният за „ Оскар “ – „ Сляпата Вайша “.

През 2016 година излиза третият албум на групата – Cats, Dogs and Ghosts. The Rain Dogs към този момент включва саксофониста Димитър Льолев, басиста Николай Сербезов и Димитър Василев-Nufri, който е вокалист в четири части, както и Христо Хаджиганчев с китара и Атанас Попов на барабани.

След четиригодишен креативен развой, през 2023 година излиза четвъртият албум Doghouse.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР